implantologija.jpg

Implantologija

Implantati su promijenili lice stomatologije 21. stoljeća – pristaju svima, mogu se ugraditi čak i u slučaju nedostatka kosti te znatno podižu kvalitetu života.

Zdravi zubi oko praznine nedostajućeg zuba moraju biti pripremljeni za postavljanje mosta ili krune (izrezani ili izbrušeni) kako bi se smanjila njihova veličina, a to skraćuje njihov vijek trajanja. U slučaju zubnih implantata, oni se ugrađuju na mjestu na kojem nedostaje zub, što znači da vaši prirodni zdravi zubi ostaju na sigurnom.

Što su to implantati?

Dentalni implantati mogu se opisati kao umjetni korijen ugrađen u kost koji zamjenjuje prirodni korijen zuba. Riječ je o biokompatibilnim titanskim umecima koji se vežu s kosti, a kirurškim postupkom ugrađuju se u kost gornje ili donje čeljusti.

 

To svojstvo omogućuje implantatu da potpuno sraste s kosti i ponaša se kao njezin sastavni dio. Na jedan ili više implantata potom se može fiksirati krunica ili most, čime se vraća osjećaj i funkcija prirodnih zuba.

implantology-3.jpg

Tko su kandidati za implantate?

 

Zubni implantati mogu se ugraditi svima, i mladima i starima. Iznimka su jedino osobe oboljele od sustavnih bolesti kao što su krvne diskrazije i karcinomi te osobe na radiološkoj terapiji ili kemoterapiji.

A u slučaju nedostatka kosti?

Metoda Zygoma All-on-4 podrazumijeva ugradnju implantata u zigomatičnu (jagodičnu) kost, čime je zauvijek prevladana prepreka za ugradnju zuba u osoba u kojih je došlo do potpune resorpcije kosti na mjestu ugradnje implantata.

implantologija.jpg

Kada se upotrebljava metodu Zygoma All-On-4?

Metoda Zygoma All-on-4 podrazumijeva ugradnju implantata u zigomatičnu (jagodičnu) kost, čime je zauvijek preskočena prepreka za ugradnju zuba u osoba kod kojih je došlo do potpune resorpcije kosti na mjestu ugradnje implantata.

Kada se upotrebljava pterigoidne implantate?

Pri tretiranju bezubosti gornje čeljusti ugradnja implantata može biti izazov s obzirom na ograničenu količinu koštane mase i prisutnost maksilarnog sinusa. Dr. Zdenko Trampuš prvi u Hrvatskoj u svakodnevnu kliničku praksu uvodi još jedan novitet – pterigoidne implantate. Pterigoidni implantati alternativna su opcija iskorištavanja preostale kosti kao sidrišta za implantate umjesto postupaka augmentacije kosti.

Kako kvalitetno jesti i poboljšati kvalitetu života nakon izgubljenog zuba?

Sigurno ste razmišljali o tome da želite kvalitetno jesti i zagristi hranu po želji bez obzira na nedostatak zuba ili nošenje proteze. Kako biste to postigli, savjetujemo vam implantate ili inovativnu all-on-four metodu kojom ćete se zauvijek riješiti proteza. Evo i zašto.

Prednost je zubnih implantata u tome što ćete u svakom slučaju sačuvati bolji izgled jer se visina kosti smanjuje gubitkom zuba, a zubni implantat taj proces može spriječiti. Možete jesti što god želite, posebice sada kad svi volimo pojesti više nego inače. Ugradnjom implantata na mjesto gdje vam nedostaje zub sačuvat ćemo vaše zdrave zube od brušenja jer da bi se premostila praznina nastala gubitkom zuba, potrebno je izbrusiti dva susjedna zuba. Takav način zatvaranja praznog prostora nije nimalo praktičan jer s vremenom se kost povlači, povlačeći i zubno meso što opet iziskuje korekcije na protetskom radu. Kad imate zubni implantat, osigurali ste si rješenje za cijeli život, zato pacijentima uvijek iskreno preporučujemo implantate jer smatramo da su oni dobra investicija u zdravlje.

Nekoliko je indikacija kada je najbolje ugraditi implantat:

  • kad nedostaje jedan zub,

  • više njih ili

  • kad je čeljust bezuba.


Ako je vaš problem bezuba čeljust, preporučili bismo vam inovativnu metodu All-on-4, pri čemu potpune proteze zamjenjujemo u samo nekoliko sati fiksnim radom na četiri implantata. Agonija s protezom i njezinim stavljanjem u čašu time zauvijek prestaje.

Nakon dijagnostičke obrade i utvrđene indikacije za All-on-4 dogovara se termin za ugradnju zubnih implantata i postavljanje privremenog zubnog niza. U zubotehničkom laboratoriju prema uzetim otiscima pripremaju se privremeni zubi te se na dan operacije prilagođuju u ustima ako je potrebno. Nakon osam tjedana uzima se otisak za izradu trajnih zubi i u idućem razdoblju od sedam do deset dana dobivate svoje trajne zube. Mi volimo reći – vaše treće zube! Oblik i zubni niz uvijek prilagođujemo liniji osmijeha i lica, ne izrađujemo ih prema kalupu.

Zubni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost i zamjenjuje korijen zuba. Potpuno je biokompatibilan i vrlo su rijetki slučajevi kada dolazi do odbacivanja implantata. Svi mogu biti kandidati za implantate, naravno ako postoji indikacija za njihovu ugradnju. Dobna granica ne postoji i ne možete nikako biti prestari za takav zahvat, samo je bitno da ste zdravi. Žvakanje je jednako kao i s vlastitim zubima. Postupak ugradnje uvijek se izvodi pod lokanom anestezijom i potpuno je bezbolan, postoperativne traume su minimalne ili ih nema, što je individualno i razlikuje se od čovjeka do čovjeka. Da bi terapija implantatima bila uspješna, potrebna je maksimalna suradnja liječnika i vas kao pacijenta, a to podrazumijeva redovite kontrole. U svakom slučaju preporučujemo redovitu higijenu, i to pojačanu.