top of page
orthodentic.jpg

Ortodonacija

Zašto ortodontska terapija?

Mi u Ortoimplantu Dental SPA pomoću modernih ortodontskih tehnika ispravljamo nepravilne zube u pacijenata svih uzrasta.

Dok djeca dolaze u kliniku pod utjecajem roditelja koji žele ispraviti određene, uglavnom poprilično izražene anomalije, odrasli dolaze zbog vlastite težnje idealu i sve prisutnijem „holivudskom osmijehu“. Time je nošenje aparatića postao sveopći trend i potreba, a mjesta za napredak i nove tehnologije ima napretek.

 

Bilo da je riječ o srednjoškolcima, studentima ili radno aktivnoj populaciji, činjenica je da se društvene norme mijenjaju, a svakodnevna interakcija s najmilijima, prijateljima ili poslovnim suradnicima nalaže poštovanje određenih socijalnih estetskih i fonetskih normi. U tom nastojanju svi za sebe želimo najbolje.

ORTODONCIJA UKLJUČUJE

fixed-braces.jpg

Fiksni aparatić

Aparatić čine male pločice od metala ili keramike u boji zubi, a lijepe se na prednje strane zubi. Kao izvor sile upotrebljavaju se posebni žičani lukovi koji se redovito zamjenjuju i aktiviraju te se povezuju s pločicama čime dovode zube u zubni luk, odnosno željeni položaj. Nakon postavljanja aparatića kontrole su svakih osam do dvanaest tjedana.

Prosječno vrijeme trajanja terapije jest od dvije do tri godine, ovisno o složenosti pojedinih slučajeva. Nakon svake ortodontske terapije postoji mogućnost ponovnog pomicanja zubi. Kako bismo spriječili nastojanje zubi da se vrate u prvotni položaj, rabimo žičice koje se lijepe s unutarnje strane zubi, tako da nisu vidljive. Pacijenti ih trebaju nositi određeno vrijeme kako bi spriječili eventualno pomicanje zubi.

Za vrijeme ortodontske terapije posebnu pozornost treba obratiti na pravilno održavanje oralne higijene.

Clear Aligner - prozirni aparatić koji nije fiksan

U Ortoimplantu Dental SPA nudimo i nevidljiva rješenja. Računalno se za svakog pacijenta izrađuje cijela serija udlaga, takozvane CLEAR ALIGNER.

Prozirni aparatić Clear Aligner ispravlja položaj zubi nizom gotovo nevidljivih prozirnih udlaga izrađenih po mjeri za vaše zube.

Za razliku od tradicionalnih fiksnih aparatića, kod tog oblika ortodontskog rješenja ne postoje ni metalne bravice ni žice.

Pacijent udlagu nosi dva tjedna, nakon čega je sam izvadi i zamijeni novom. Udlagu se preporučuje nositi 24 sata na dan i skidati je isključivo za vrijeme obroka.

Ukupno trajanje tretmana ovisit će o složenosti dentalne preporuke. Ako nije drugačije navedeno, na kontrolne preglede kod ortodonta trebate odlaziti svakih šest do osam tjedana.

clear_aligner.jpg

Accelerated Osteogenic Orthodontics – AOO

Treća metoda u ortodonciji polazi od ideje shvaćanja potrebe skraćenja trajanja liječenja. Ta dopunska specijalna metoda sada, međutim, omogućuje da se krivi zubi isprave već nakon nekoliko tjedana. „Metoda ima prednost primjene osobito u pacijenta koji privatno ili poslovno imaju puno kontakta s ljudima ili moraju puno govoriti“, kaže dr. Zdenko Trampuš. Ta specijalna metoda počiva na ciljanoj obradi čeljusne kosti i ubrzanoj osteogenoj pregradnji (accelerated osteogenic orthodontics – AOO). Na svakom zubu oralni kirurg u okolnoj kosti izrezuje mali utor koji tijelo u roku od nekoliko mjeseci samostalno ponovo remineralizira.

 

No dok utor ne bude potpuno zaliječen, zubi se pomoću bravica ravnaju ubrzanim tempom. „U prva četiri tjedna pomaci su izrazito vidljivi, a nakon toga napredak se može gotovo svakodnevno promatrati u zrcalu“, kaže dr. Zdenko Trampuš. I kada je riječ o znatno krivim položajima, već nakon tri do šest mjeseci zubi stoje ravno, a fiksni aparatić se uklanja.

 

Budući da se zubno pomicanje zbiva znatno brže, naravno, tijekom faze zubnog pomicanja potrebno je u kraćim razmacima posjećivati ortodonta. „To je nešto što pacijent u pravilu prihvaća“, kaže dr. Zdenko Trampuš na temelju iskustva proteklih godina. Metoda ima i mnoge druge prednosti. To je primjerice mogućnost da se istovjetnim zahvatom ponovo izgradi smanjena koštana struktura i zubno meso. „Osim toga, zubni pomaci mogući su i uz manje djelovanje sila nego što je to pri uobičajenom tretmanu“, objašnjava dr. Zdenko Trampuš.

Ortopedija i Ortodoncija

Još od vremena Leonarda da Vincija evoluirala je ideja, kasnije teorija, a danas činjenica o ljudskom tijelu koje je u zdravom stanju primjer biomehanički savršenog stroja. Povezanost stanja vaše kralježnice s kukovima, koljenima i stopalima poznata je odavno. Danas, zahvaljujući najmodernijim dijagnostičkim metodama i spoznajama znamo da povezanost navedenih anatomskih struktura vodi i prema rukama, vratu, glavi te čeljusnim zglobovima čiji položaj određuju zubi. Naš je cilj zadovoljiti ne samo estetske ili fonetske zahtjeve nego dovesti svakog pacijenta u stanje biomehaničke ravnoteže na razini čeljusti, glave, vrata, ramena, kralježnice, kukova, koljena te stopala.

Multidisciplinarni interaktivni pristup

Minimalni utrošak vremena za maksimalni učinak naša je glavna smjernica. Multidisciplinarnost nam pruža mogućnost da u svakom trenutku uvid u vašu terapiju imaju stručnjaci međunarodno školovani u svim stomatološkim granama. Osim konzervativne, protetske ili parodontološke potpore, posebno se ponosimo kirurškim mogućnostima našeg tima. Suradnja kirurgije i ortodoncije vrijeme trajanja terapije može skratiti za 70 do 90 posto. Takva suradnja jedinstvena je na području cijele Republike Hrvatske.

Dosezi moderne kirurgije omogućuju nam da zube više ne provlačimo kroz kost, nego da kost premještamo u prostoru zajedno sa zubima. Na taj način višestruko se smanjuje opterećenje (kosti oko zubi i mekih tkiva) potpornih struktura koje zube drže stabilnima, sprječava se oštećenje korijena uzrokovano dugotrajnom terapijom klasičnim ortodontskim metodama, a rezultati dolaze znatno brže, i ono najvažnije, ostaju trajni! Brzina ovdje nije brzopletost već biološka prednost i kvaliteta terapije!

bottom of page