top of page
ozone.jpg

Ozonterapija

Ozonoterapija ili terapija ozonom, visokoaktivnim oblikom čistog kisika, prirodna je terapija koja se sve češće primjenjuje u medicini i stomatologiji za regeneraciju oštećenih tkiva i ubrzanje njihova cijeljenja.

Budući da svako oštećeno tkivo pokazuje slabu zasićenost kisikom, nakon aplikacije ozona stanice asimiliraju kisik, element od vitalne važnosti za njihovu obnovu, i vraćaju se u primarno stanje zdravlja i ravnoteže.

Terapija ozonom uklanja toksine iz organizma, smanjuje upalu, regulira pH-tkiva i aktivira cirkulaciju u oštećenom području – odnosno omogućuje tijelu da iscijeli samo sebe.

Osim što je učinkovita, riječ je i o potpuno bezbolnoj i sigurnoj terapiji za pacijente koji se nakon stomatološkog zahvata što prije žele vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima – bez neugode i uz potpunu odsutnost boli, a Ortoimplant Dental SPA može se pohvaliti da tu uslugu svojim pacijentima pruža već punih sedam godina. 

„Kao jedna od prvih stomatoloških klinika u Hrvatskoj koja je uvela primjenu ozona u stomatološku terapiju, svakodnevno svjedočimo bržem, prema nekim procjenama čak do osam puta bržem oporavku pacijenata, odsutnosti boli, ali i izostanku infekcija. Osim kod endodoncije i implantologije, ozonom djelujemo i na herpes, afte i mikoze sluznice, a omogućuje nam da se njime stanice izravno nahrane kisikom, čak i one koje se nalaze na dubini od desetak centimetara u tkivu do kojih je moguće doprijeti velikim sondama“, rekao je dr. Zdenko Trampuš, DDS, tvorac koncepta Ortoimplant Dental SPA.

Kako djeluje ozonoterapija?

Ozonoterapija aktivira imunost kod infektivnih bolesti, povećava opskrbljenost stanica kisikom, povećava protok krvi u tkivima, djeluje na otpuštanje staničnih faktora rasta i stimulira regeneraciju oštećenih tkiva te dramatično smanjuje ili čak potpuno eliminira bol djelujući na receptore boli. Znanstvena istraživanja dokazala su djelovanje kod stomatoloških zahvata i cistitisa, kroničnog hepatitisa, infekcije herpesa, kod dijabetesa i makularne degeneracije.

Što je medicinski ozon?

Kisik je atom koji ima manjak elektrona što znači da je kao atom vrlo nestabilan i ne može se samostalno nalaziti u prirodi te uglavnom formira stabilnu molekulu O2 – molekulu kisika koja se nalazi u našoj atmosferi. No osim kao O2 određeni broj atoma kisika u prirodi spoji se u molekulu O3 – odnosno u molekulu ozona koja sadržava tri atoma kisika i služi kao moćan biološki stimulans. 

Jednako kao što nastaje u prirodi, medicinski ozon nastaje prolaskom kisika kroz uređaj BIOZON u čijoj sondi zbog djelovanja elektromagnetskog polja visoke frekvencije dolazi do razdvajanja kisika na atome i u konačnici do stvaranja smjese kisika i ozona koja se primjenjuje u terapijske svrhe.

Primjena ozonoterapije u stomatologiji

Iako se ozonoterapija već dugo uspješno primjenjuje i u kozmetičke svrhe, kako bi dospjela i u stomatološke klinike, njezinu primjenu bilo je nužno potkrijepiti znanstvenim dokazima o djelovanju te odrediti visoke standarde njezine primjenjivosti kao suportivne terapije u okviru mnogobrojnih konvencionalnih stomatoloških terapija kod kojih pokazuje velike prednosti: 
 

 • profilaksa i liječenje dentalnih karijesa

 • liječenje sluznice – afti, herpesa (herpes zoster i labijalni herpes), gljivičnih infekcija

 • parodontološko liječenje

 • u endodonciji – dezinfekcija korijenskog kanala

 • izbjeljivanje zuba i zubnih ispuna

 • u oralnoj kirurgiji nakon ekstrakcije zuba i za ispiranje tijekom kirurškog zahvata

 • liječenje halitoze (neugodnog zadaha)

 • u implantologiji za liječenje i profilaksu periimplantitisa

 • terapija oštećenih mekih tkiva (terapija zračenjem, dekubitus nastao od proteza)

 • terapija rana koje sporo zacjeljuju, inficiranih rana i upalnih procesa

 • smanjenje uporabe anestetika i bol nakon stomatološkog zahvata

 • uništava 99% bakterija u karijesu

 • terapija karijesa i kao predtretman pri pečaćenju fistura u dječjoj dentalnoj medicini.

Biološka aktivnost ozona

Nekoliko je dobro istraženih djelovanja ozona na ljudsko tijelo, to su ponajprije: imunostimulirajuće djelovanje, analgetičko, detoksikacijsko, antimikrobno i regeneracijsko djelovanje. Aktivacijom metabolizma ugljikohidrata, proteina i lipida, povećavajući broj ribosoma i mitohondrija u stanicama, ozon dovodi do regeneracija tkiva i organa. 

Antimikrobno djelovanje ozona selektivno je i ograničeno isključivo na stanice mikroba te iznimno učinkovito kod bakterija rezistentnih na antibiotike. Visoka koncentracija ozona ubija bakterije vrlo brzo što ozon čini vrlo učinkovitim baktericidnim sredstvom za sve vrste patogenih mikroorganizama – bakterija, gljivica, virusa i parazita. Za usporedbu, samo jedna molekula ozona odgovara 3000 – 10 000 molekula klora i ubija patogene organizme čak 3500 puta brže. Studije su otkrile da ozonu treba samo deset sekundi da uništi čak 99 % bakterija, virusa i gljivica u tkivima. 

Ozon djeluje i na staničnu i humoralnu imunost budući da stimulira proliferaciju imunokompetitivnih stanica i sintezu imunoglobulina te aktivira funkciju makrofaga i povećava osjetljivost mikroorganizama na fagocitozu. Kao odgovor na terapiju kisikom naš imunosni sustav stvara citokine, prijenosnike informacija, koji kaskadno aktiviraju sve ostale imunosne reakcije i tako dovode do jačanja imunosnog odgovora.

Kod kojih stanja ozonoterapija nije preporučena?

Premda je primjena ozona sigurna, liječnici ipak savjetuju izbjegavati ga u trudnoći, kod favizma, hipertireoze, teških anemija, miastenije gravis, akutne intoksikacije alkoholom, infarkta, krvarenja iz organa ili alergije na ozon. Budući da je u stomatologiji primjena ozona usmjerena isključivo na manje područje i vrlo kratko vrijeme tretiranja, nuspojave i kontraindikacije doista su svedene na minimum.

bottom of page