USLUGE

 

 ALL-ON-4™

 

Ako ste tijekom godina iz nekog razloga izgubili jedan ili više zuba, na raspolaganju imate 2 mogućnosti- ugradnja zubnog mosta ili implantat

Pri donošenju odluke, svakako biste trebali imati na umu da je i najbolji zubni most samo privremeno rješenje, dok implantat trajno rješava problem nedostatka zuba. 


Što je zubni implantat? Implantat je umjetni zubni korijen izrađen od titana. Implantati su mnogo praktičniji od proteza, ništa se ne „klima“ i ne smeta, ugradnja više nije ni dug ni bolan postupak, a kvaliteta života je unaprijeđena. 

Kako se ugrađuju implantati? Implantati se danas ugrađuju prema najsuvremenijim terapijskim konceptima. Jedan od njih je i KeystoneEasyGuide, koji se temelji na digitalnom planiranju operacije, što tretman čini bržim i bezbolnijim. Pritom se primjenjuje Flapless tehnika ugradnje zubnih implantata, što ujedno znači da nema rezanja, oteklina, pa tako ni boli za pacijenta. 

Ima li razlike između ugradnje zubnog mosta i implantata, odnosno zašto je implantat bolje rješenje? Kod stavljanja mosta kako bi se nadomjestio jedan zub, moraju se izbrusiti dva susjedna zuba na koje se postavlja most. U početku je rezultat isti kao i kod ugradnje implantata, međutim zubna kost koja nije opterećena, odnosno na kojoj nema zuba, povlači se i atrofira. Zajedno sa zubnom kosti povlači se i zubno meso, pri čemu iznad zubnog mosta ostaje prazan prostor, a na susjednim zubima ogole zubni vratovi. U težim slučajevima dolazi i do puknuća zuba. Na taj način, zubni most postaje samo polovično rješenje. Zbog straha od bilo kakve operacije, ljudi se i dalje radije odlučuju za most, nego za implantat. Napretkom tehnologije, postavljanje implantata može biti potpuno bezbolno. 

 
ZUBNI IMPLANTATI
Nadomjestak za zube kojih nema

Zahvaljujući ambiciji i stalnom usavršavanju u zemlji neograničenih mogućnosti stomatolog iz Zagreba uvijek je u tijeku s najnovijim trendovima. Tako se dr. Trampuš kod milimetarski preciznog plasiranja implantata više ne oslanja samo na rendgenske slike, već koristi i novi 3D kompjutorski program koji mu za vrijeme malog zahvata egzaktno pokazuje položaj implantata i instrumenata. ''Jer, zubi su po prirodi stvari dimenzionirani na mikrometarsku točnost'', objašnjava dr. Trampuš. Kod žvakanja zubi zahvaćaju na donjoj i gornjoj čeljusti precizno jedni u druge poput kotačića u satnom mehanizmu. Kako bi kasnije zubni nadomjestak funkcionirao s istom preciznošću, položaj zubnog implantata mora biti precizan i točno odgovarati. Općenito se može reći da je optimalna priprema implantata najvažniji čimbenik za uspjeh terapije. To osobito vrijedi za zubno meso. ''Najveći broj pacijenata pokazuje barem male simptome parodontoze'', kaže dr. Trampuš. Parondotoza u naprednom stupnju uzrokuje ispadanje zubi. Glavna područja prakse – implantologija i parodontologija – u SAD-u dva neodvojiva studijska predmeta – zahvaćaju stoga u mnogim konceptima liječenja jedan u drugi. Dopuna redovite higijene profesionalnom profilaksom osigurava trajnost implantata.

Tek na kraju procesa rezultat je vidljiv u obliku zubnog nadomjeska. To je individualno uz pomoć zubnog tehničara dogotovljena zubna kruna. Ako je zubni liječnik prethodno optimalno odradio svoj dio posla, velike su šanse da će pacijent cijeli život moći snažno i slobodno gristi bez straha.

Zygoma IMPLANTATI

REVOLUCIONARNI Zygoma implantati

Najveću prepreku ugradnji implantata do sada je predstavljao nedostatak kosti do kojeg dolazi uslijed njene resorpcije nakon dugogodišnjeg nedostatka zuba no, uz nove Zygoma implantate i ta je prepreka uspješno prekoračena


Iako se posljednjeg desetljeća ugradnja implantata pokazala kao nenadmašan stomatološki postupak nadoknađivanja zuba koji nedostaju u čeljusti, jednu od najvećih prepreka njihovoj ugradnji dosad je predstavljao nedostatak kosti u koju se implantat ugrađuje. Do stanjivanja kosti i gubitka njenog volumena dolazi zbog dugotrajnog nedostatka zuba, pa na mjestu gdje nedostaje zub, kost postaje nedostatna i gotovo neupotrebljiva za ugradnju implantata. 

Stoga su razvijene neke metode, poput primjerice sinus lifta ili PRF metode, kojima se potiče rast kosti na mjestu na kojemu nedostaje. Ipak, kod nekih je pacijenata proces resorpcije kosti toliko izražen da su mnogi od njih u Dental Spa koncept pristigli bez ikakve nade da će ikada više imati svoje funkcionalne zube jer im je rečeno kako, zbog velikog nedostatka kosti u gornjoj čeljusti, nisu kandidati za ugradnju implantata. No, otac Dental Spa koncepta i doajen hrvatske implantologije dr. Zdenko Trampuš i za takve pacijente ima rješenje budući da prvi u Hrvatskoj koristi Zygoma implantate. 

Zygoma implantati ili zigomatični implantati su revolucionarna, nova vrsta implantata koju je razvio Per Ingvar Brånemark, profesor iz Švedske, biolog, ortopedski kirurg i stvenik koji je veliki dio svog znanstvenog rada posvetio metodi osteointegracije (srastanja implantata s kosti). – Revolucionarni dentalni implantati koji imaju dužinu i do 55 mm sada eliminiraju potrebu za presađivanjem kosti ili sinus liftom jer se implantati ugrađuju direktno u jagodične kosti u kojima postoji dovoljno potpore za implantate. Ovi implantati predstavljaju zaista najbolju alternativu dugotrajnom procesu nadoknade (augmentacija) kosti koje je nekad bilo jedini spas za osobe s teškom resorpcijom čeljusne kosti. Uz zigomatične implantate, kirurška trauma je smanjena na minimum, vrijeme zacjeljivanja nakon operacije je brzo, a implantati se mogu ugraditi i navođenom kompjutorskom ugradnjom čime je uspješnost njihove ugradnje gotovo stopostotna. Ovi nam implantati omogućuju da i kod potpuno uništene gornje čeljusti ugradimo implantat te tako osobu koja je izgubila bilo kakvu nadu opskrbimo fiksnim zubima i to unutar nekoliko sati od kada sjedne na stomatološki stolac – kaže nam Zdenko Trampuš. 

 

Kako su nastali zigomatični implantati?

U vrijeme dok su diljem svijeta znanstvenici pokušavali otkriti načine na koje mogu nadograditi čeljusnu kost kod osoba kod kojih je došlo do resorpcije, profesor Brånemark je otkrio kako zigomatična ili jagodična kost, posjeduje gustoću, kvalitetu i dovoljno volumena da se u nju ugrade implantati te su njegova istraživanja tako usmjerena ugradnji implantata u zigomatičnu kost. 

Brånemark i njegov tim prvom su pacijentu ugradili zigomatični implantat još 1989., a do današnjih dana (profesor Brånemark nažalost je preminuo u prosincu 2014.) obavljene su brojne ugradnje ovih implantata kod osoba s ozbiljnom resorpcijom kosti gornje čeljusti. Dr. Zdenko Trampuš sa zadovoljstvom najavljuje kako je jedini u Hrvatskoj koji svakodnevno koristi ovu naprednu tehniku ugradnje implantata uz koju su svim pacijentima dostupni implantati, bez obzira na kvalitetu njihove kosti.

 

Zygoma implatati i All-On-4

Za pacijente bezube čeljusti, kojima je u stražnjem dijelu gornje čeljusti potpuno nestala kost – dostupna je tzv. All-on-4-Zygoma metoda. Radi se o metodi pomoću koje, u samo 2 sata, možete dobiti svoje „treće”, savršeno funkcionalne i visoko estetizirane zube. 

All-On-4 je posljednji svjetski stomatološki hit, sistem brzog rješenja s 4 implantata, idealnog za bezube čeljusti, koji omogućuje digitalno dizajniranje zubi uz upotrebu najmodernijeg softvera. Najkvalitetniji implantati na tržištu ugrađuju se prema najsuvremenijem terapijskom konceptu, temeljenom na digitalnom planiranju operacije, što čini sam tretman bržim i bezbolnijim. Tijekom dva sata pacijent dobiva prototip zuba, kao privremeno rješenje, dok trajno rješenje stiže za dva mjeseca – objašnjava dr. Zdenko Trampuš. Za razliku od All-on-4 metode koja se provodi klasičnim pristupom, zahvat koji se izvodi Zygoma implantatima, gotovo je dvostruko skuplji i izvode ga isključivo stomatolozi koji posjeduju iznimnu manualnu vještinu i izobrazbu koja je potrebna da stomatolog savlada ovu operativno-protetsku metodu rješavanja bezubosti. Stoga, ako su vam ikada rekli da niste kandidat za ugradnju implantata, ne oklijevajte – naručite se na prvi besplatni pregled i konzultacije 


Dr. Zdenko Trampuš, DDS (Doctor of Dental Surgery) diplomirao je na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a dodatnu izobrazbu i znanje iz područja implantologije usavršio je 2008. godine na UCLA (University of California Los Angeles, SAD). Godine 1993. otvara svoju privatnu stomatološku ordinaciju, a 2006. godine i zdravstvenu ustanovu s pet ordinacija, zubotehničkim laboratorijem i 19 zaposlenih. U Hrvatskoj je dr. Trampuš poznat po neprestanoj potrazi te predstavljanju i uvođenju najsuvremenijih stomatoloških tehnologija i metoda u stomatološku praksu. Dr. Trampuš, DDS je, permanentno usavršavajući svoje kliničke vještine, među ostalim, završio i ALL ON 4 implantološki koncept u Malo kliničkom centru u Lisabonu (Portugal), potom Master estetske rehabilitacije na ACE Institutu u Italiji te Master na Akademiji za piezokirurgiju u Italiji. Dr.med. dent. Zdenko Trampuš je apsolutni autoritet iz područja implantologije, što dokazuje s više od 300 implantoloških zahvata godišnje te preko 200 All-on-four kirurških zahvata u rješavanju bezubosti. Autor je jednog sasvim novog i jedinstvenog pogleda na stomatologiju, integriranog Dental Spa Koncepta, jedinstvenog u ovom dijelu Europe, koji kroz bezbolnost, udobnost, relaksaciju i postoperativnu skrb, osigurava brži oporavak, zacjeljivanje i povratak pacijenta svakodnevnim aktivnostima. 

 

 

 

implantologija

Gubitak jednog ili više zuba može se riješiti zubnim mostom ili ugradnjom implantata. Zubni most je za vas samo privremeno, a implantat trajno rješenje. Nobel Guide Procera System koristimo za kompjutorsko planiranje operacija i navođenje kod ugradnje implantata, što predstavlja vrhunac moderne tehnologije u dentalnoj medicini. Dr. Zdenko Trampuš, DDS kao apsolutni autoritet u području implantologije, može se pohvaliti da vam upravo zahvaljujući svojem velikom kliničkom iskustvu u funkcijskoj implantologiji može uz napredne kirurške metode izraditi nove zube u 24 sata, a vi ćete zauvijek zaboraviti proteze.

 

Implantologija na dobrom putu ka 
uspjehu – no, kako naći dobrog implantologa?


Implantologija je na dobrom putu ka uspjehu. U Hrvatskoj je već ugrađen milijunti implantat. Ipak, kako dolazi do enormne potražnje? ''Najbolju reklamu rade naši pacijenti'', kaže dr. Trampuš. Prema njemu pacijenti žele trajno, čvrsto, prirodno i pouzdano rješenje, a kada trebaju zubni nadomjestak, žele izgledati dobro i moći pokazivati atraktivne zube. Za sve veći broj njih ulogu igra i činjenica da zubni implantati imaju i preventivno djelovanje. Implantat koji nadomješta izgubljeni zubni korijen sprječava da se u čeljusti smanjuju kosti i tkivo. No, kome se zapravo treba obratiti, kada se želi imati implantat? Može li se obratiti bilo kojoj zubnoj klinici? ''Može se i svog stomatologa pitati da li ugrađuje implantate i da li možda s nekim surađuje'', kaže dr. Trampuš. U stomatološke klinike se ide samo u posebnim slučajevima. U stomatološkim ambulantama implantati se ugrađuju već više od dvadeset godina – tako je postupak i izumljen. Dr. Trampuš savjetuje da se kod odabira ambulante obrati pozornost na iskustvo implantologa. Prvo što ukazuje na to je reklama, odnosno oglasna ploča na kojoj stomatolozi navode svoja glavna područja rada – u ovom slučaju implantologije. ''Doduše, nije na razini cijele države jedinstveno regulirano kada netko smije navesti glavno područje interesa – ponekad je dovoljno da se liječnik sam smatra stručnjakom, negdje drugdje je to potrebno dokazati certifikatom'', kaže dr. Trampuš. Konferencija o konsenzusu u pogledu implantologije – udruženje vodećih stručnih udruga za implantologiju – razvilo je ispitni kanon i na europskoj razini postoje zahtjevni dokazi o uspjehu.

 

INFUZIjskE TERAPIJE

USKORO

 

flapless

FLAPLESS - tehnika ugradnje 
zubnih implantata i sve njezine 
prednosti za pacijenta

 

Fokus mog dosadašnjeg rada u prvom redu je oralna kirurgija, a posebice kirurško-protetski zahvatiugradnje implantata bez rezanja, šivanja i boli. Temelje se na digitalnom planiranju operacije uz predhodnu 3D RTG najsuvremeniju dijagnostiku. Prema mom iskustvu uvidio sam da kod ljudi postoji veliki strah od ugradnje implantata, te se radije odlučuju za jeftinija i ne tako dugoročna rješenja. 

Ja bih u svakom slučaju svima zbog opće dobrobiti preporučio zubne implantate bez obzira što su nešto skuplje rješenje, pa ću Vam argumentirati i zašto: 

• Zubni implantati su potpuno biokompatibilni titanski umetci koji se potpuno vežu s kosti i zamjenjuju korijen zuba, te se kirurškim postupkom ugrađuju u kost gornje i/ili donje čeljusti. Ova osobina implantatu omogućava da u potpunosti sraste s kosti i ponaša se kao njezin sastavni dio. U suvremenoj dentalnoj implantologiji mi u stomatološkoj ordinaciji u Zagrebu Ortoimplant koristimo tehnike koje uz najmanji mogući invazivni pristup omogućuju pacijentu funkciju, estetiku i ugodnost, što apsolutno opravdava i cijenu. 

• Flapless tehnika, kirurška tehnika ugradnje zubnih implantata koju ja koristim bez odizanja mukoperiostalnog režnja (zubnog mesa) ima mnoštvo prednosti: kraći kirurški tretman, minimalno krvarenje, brži postupak ugradnje implantata, minimalna mogućnost resorpcije kosti i nastanka upale te smanjena postoperativna nelagoda za pacijenta, što je svima koji se boje vrlo važno. Osim toga tehnika je potpuno bezbolna za pacijenta. 

• Koristeći flapless tehniku ugradnje implantata minimalno oštećujemo meko tkivo gingive i čeljusne kosti, nema rezanja, a samim time izostaje oteklina i bol. Također vrlo brzo nakon operacije Vi ćete jesti, zagristi hranu po želji, a sve zbog same činjenice da meka tkiva sraštavaju već unutar 10h što je značajna prednost u odnosu na druge metode 

• Flapless kirurška tehnika dovodi do manje traume i bržeg oporavka tkiva oko implantata, nakon njegove ugradnje. Zbog toga što ne ozlijeđuju meka tkiva, osigurava najbolju tehniku na razini zubnog mesa. Zato ju svakako preporučujem kao najbolju moguću tehniku ugradnje implantata ukoliko za to postoje indikacije bez obzira na cijenu, jer kad je Vaša udobnost i zdravlje u pitanju onda Vi sami sebi morate biti na prvom mjestu. 

Dr. Zdenko Trampuš, DDS

 

protetika u stomatologiji

Nedostatak jednog ili više zuba nije samo estetski problem, nego on dugoročno može utjecati i na vaše zdravlje. Upravo zato mi u Ortoimplantu posebnu pozornost posvećujemo zubima kao nužnim čimbenicima pri govoru i žvakanju. Kad oni uspostave sklad, zajedno sa simetrijom lica popravit će se i simetrija tijela, što će posebice utjecati i na pravilan hod. Osim toga, vaš osmijeh učinit ćemo ljepšim, a život zdravijim.

 

 

Kako kvalitetno jesti i poboljšati
kvalitetu života nakod izgubljenog zuba?

Sigurno ste ramišljali o tome da želite kvalitetno jesti i zagristi hranu po želji bez obzira na nedostatak zuba ili nošenje proteze. Kako bi ste to postigli savjetujem vam implantate ili inovativnu all-on-four metodu kojom ćete se zauvijek riješiti proteza. Evo i zašto.

Prednost zubnih implantata je u tome što ćete u svakom slučaju sačuvati bolji izgled jer se visina kosti smanjuje gubitkom zuba, a zubni implantat taj proces može spriječiti. Možete jesti što god želite, posebice sada kad svi volimo pojesti više nego inače. Ugradnjom implantata na mjesto gdje Vam fali zub , sačuvat ćemo Vaše zdrave zube od brušenja, jer da bi se premostila praznina nastala gubitkom zuba potrebno je izbrusiti dva susjedna zuba. Takav način zatvaranja praznog prostora nije niti malo praktičan jer s vremenom se kost povlači, povlačeći i zubno meso što opet iziskuje korekcije na protetskom radu. Kad imate zubni implantat onda ste si osigurali riješenje za cijeli život i ja iskreno uvijek pacijentima preporučam implantate jer smatram da su oni dobra investicija u zdravlje.

Postoji nekoliko indikacija kad je najbolje staviti implantat:

- kada nedostaje jedan zub,

- više njih ili

- kada je čeljust bezuba.

Ukoliko je Vaš slučaj bezuba čeljust, preporučio bih Vam inovativnu metodu All-on-4 kada totalne proteze zamijenjujemo u samo par sati fiksnim radom na 4 implantata i time agonija sa protezama i njenom stavljanju u čašu zauvijek prestaje. Eh, sad da ne bi mislili da imam čarobni štapić, malo ću objasniti sam postupak. Nakon dijagnostičke obrade i utvrđene indikacije za All-on-4 dogovara se termin za ugradnju zubnih implantata i montažu privremenog zubnog niza. U zubotehničkom laboratorijuse prema uzetim otiscima pripremaju privremeni zubi te se na dan operacije prilagođavaju u ustima ukoliko je potrebno. Nakon 8 tjedana uzima se otisak za izradu trajnih zubi i u narednom periodu od 7 do 10 dana dobivate Vaše trajne zube. Mi volimo reći Vaše treće zube! Oblik i zubni niz uvijek prilagođavamo liniji osmijeha i lica, ne radimo ih po kalupu.

Dosta često me pacijenti pitaju uglavnom ista pitanja pa imam potrebu to staviti crno na bijelo kao svojevrstan podsjetnik ili šalabahter. Pa krenimo redom, zubni implantat je titanski vijak koji se ugrađuje u kost i zamjenjuje korijen zuba. Apsolutno je biokompatibilan i vrlo su rijetki slučajevi, doduše ja u svojoj praksi ih uopće ne pamtim, kada dolazi do odbacivanja implantata. Apsolutno svi mogu biti kandidati za implantate, naravno ukoliko postoji indikacija za ugradnju implantata. Dobna granica ne postoji i ne možete nikako biti prestari za takav zahvat, samo je bitno da ste zdravi. Žvakanje je apsolutno isto kao i sa vlastitim zubima. Postupak ugradnje se uvijek izvodi pod lokanom anestezijom i apsolutno je bezbolan, postoperativne traume su minimalne ili ih nema što je opet individualno i ovisi od čovjeka do čovjeka. Da bi terapija implantatima bila uspješna potrebna je maksimalna suradnja mene kao liječnika i Vas kao pacijenta, a to podrazumijeva redovite kontrole, svakih otprilike 6 mjeseci ili češće, a što opet ovisi o situaciji. U svakom slučaju preporučujem redovnu higijenu i to pojačanu.

 

 

Funkcijska terapija nagriznom
udlagom-okluzija pod mikroskopom

Mikroskopska greška u zagrizu nakon izrade jednog manjeg protetskog rada uzrokovala je jednom pacijentu glavobolje godinama, dok se nije obratio u Ortoimplant Dr.Zdenku Trampušu, doktoru sa specifičnim okom za detalje… Pacijent je 10 godina patio od jakih glavobolja. Obišao je mnogobrojne doktore, fizioterapeute, kiropraktičare i osteopate.

Na kraju je bio upućen i na psihijatrijsko liječenje !!! Prepisani su mu prvo laki pa zatim jaki antidepresivi, i tako godinu dana, ali ni to nije pokazalo nikakvo poboljšanje. Psihijatrica je savjetovala gospodina da produži terapiju sa jakim antidepresivima za još 6 mjeseci te da dođe na kontrolu nakon toga, ali da u međuvremenu posjeti i stomatologa koji se bavi problemom čeljusnog zgloba jer njegova simptomatologija po njenom mišljenju ima usku povezanost sa patologijom tog područja područja. To je samo ubrzalo njegovu odluku da se obrati Dr.Zdenku Trampušu, DDS . 

Nakon što mu je Dr. Trampuš prilagodio ''deprogramer'' (udlagu), pacijent je prvi put konačno normalno odspavao u zadnjih 10 godina, što mu je bilo od velikog značaja. Začarani krug boli morao je negdje biti prekinut, a ovo mu je ponovno vratilo vjeru u medicinu i doktore uopće. Glavobolje su se smanjivale nakon prvog dana, a nakon trećeg su potpuno nestale.

Prateći tretman sa drugom udlagom, bio je puno zahtjevniji jer je udlagu trebalo uštimati prema pacijentovom zagrizu, a greška je bila sićušna, okom gotovo nevidljiva. Odličan rezultat je ipak postignut izradom novog protetskog rada.

Nakon 2 godine terapije udlagom i terapijskim masažama žvačne muskulature, pacijent je još uvijek na odvikavanju od antidepresiva koji su mu bili prepisani kao pogrešna terapija. Njegovo samopouzdanje je obnovljeno, njegova poslovna aktivnost je unaprijeđena; uglavnom vraća se na staro. Dr.Zdenko Trampuš kaže da nema poveznice između veličine greške u zagrizu i ljestvice boli koju pacijent može osjećati. U ovom slučaju sićušna greška u protetskom radu uzrokovala je nekoliko simptoma koji su rezultirali time da je pacijent upućen na pogrešno liječenje.

 

ortodoncija

Zazirete li od nošenja aparatića
jer vam smeta „željezni osmijeh“?

Mi u Zagrebačkoj stomatološkoj ordinaciji Ortoimplant pomoću modernih ortodontskih tehnika ispravljamo nepravilne zube u svakoj dobi. „Nevidljivi aparatić“ (lingvalna metoda) postavlja se s unutarnje strane zubi i idealno je rješenje za sve koji ne žele skrivati osmijeh. Mi u skladu sa svojom reputacijom jedini u Hrvatskoj prakticiramo prvu pravu trodimenzionalnu ortodontsku terapiju „STB“ LINGVALNA TEHNIKA. U toj visokokaratnoj terapiji sve je predviđeno od prvog do zadnjeg koraka. Ova metoda vrlo je atraktivna za sve koji privatno i poslovno mnogo komuniciraju.

 

Ortodoncija - kako mi radimo to drugačije!

Učinkovita ortodoncija za sve uzraste

 

 

Zašto ortodontska terapija

Dok djeca dolaze u ordinaciju pod utjecajem roditelja koji žele ispraviti određene, uglavnom poprilično izražene anomalije, odrasli ljudi dolaze zbog vlastite težnje idealu i sve prisutnijem „Holywoodksom osmijehu“. Time je nošenje aparatića postao sveopći trend i potreba, a mjesta za napredak i nove tehnologije ima napretek. Bez obzira da li govorimo o srednjoškolcima, studentima, ili radno aktivnoj populaciji, činjenica je da se društvene norme mijenjaju a svakodnevna interakcija sa najdražima, prijateljima ili poslovnim suradnicima nalaže poštivanje određenih socijalnih estetskih i fonetskih normi. U tom nastojanju svi za sebe želimo najbolje.


 

Ortopedija + Ortodoncija

Još od vremena Leonarda da Vincija evoluirala je ideja, kasnije teorija, a danas činjenica o ljudskom tijelu koje je u zdravom stanju primjer biomehanički savršenog stroja. Povezanost stanja Vaše kralježnice sa kukovima, koljenima i stopalima je poznata odavno. Danas, zahvaljujući najmorednijim dijagnostičkim metodama i spoznajama znamo da povezanost navedenih anatomskih struktura ide i prema rukama, vratu, glavi te čeljusnim zglobovima čiji položaj određuju zubi. Naš cilj je zadovoljiti ne samo estetske ili fonetske zahtijeve, već dovesti svakog pacijenta u stanje biomehaničke ravnoteže na nivou čeljusti, glave, vrata, ramena, kralježnice, kukova, koljena te stopala.


 

Vrlo brza korektura pogrešnog 
položaja zubi - ortodoncija u 100 dana

..funkcionira samo ako je stomatolog specijalist za AOO-tehniku i ako je njegov rad usko povezan s ortodoncijom. U prvom koraku na zube se postavljaju bravice, a nakon toga slijedi kirurški zahvat. Pri tome se pod lokalnom anestezijom otvara zubno meso i obrađuje čeljusna kost. Pomoću mikrokirurških šavova dolazi do bržeg zarastanja zubnog mesa bez upadljivih ožiljaka. Zahvaljujući tom specijalnom tretmanu ortodont može u razmacima od 14 dana korigirati položaj zubi - sve dok se ne postigne željeni rezultat.


 

Multidisciplinarni interaktivni pristup

Minimalni utrošak vremena za maksimalni učinak naša je glavna smjernica. Multidisciplinarnost nam daje mogućnost da u svakom trenu uvid u Vašu terapiju imaju stručnjaci internacionalno školovani u svim stomatološkim granama. Osim konzervativne, protetske ili parodontološke potpore, posebno se ponosimo kirurškim mogućnostima našeg tima. Suradnja kirurgije i ortodoncije vrijeme trajanja terapije može skratiti i za 70 do 90 posto. Takva suradnja je jedinstvena na području cijele Republike Hrvatske.
 

Kirurgija i ortodoncija?Dosezi moderne kirurgije omogućuju nam da zube više ne provlačimo kroz kost, već da kost premještamo u prostoru zajedno sa zubima. Na taj način se višestruko smajnuje opretećenje potpornih struktura koje zube drže stabilnima, sprječava se oštećenje korijena uzrokovano dugotrajnom terapijom u klasičnim ortodontskim metodana a rezultati dolaze znatno brže i ostaju trajni. Brzina ovdje nije brzopletost već biološka prednost i kvaliteta terapije!


 

Incognito- individualne terapije

Computerized linqual individualized orthodontics! Najmodernije metode suvremene ortodoncije po prvi puta dostupne upravo Vama. Za razliku od vanjskih metalnih, šarenih, zlatnih, bijelih ili prozirnih bravica, upoznajte se sa Incognito lingvalnim bravicama. Lingvalne bravice se odlikuju smještajem s unutrašnje strane Vaših zuba. Time se punim pravom ovakva metoda naziva nedivljivom. Za razliku od klasičnih metoda ručne postave tvornički gotovih bravica, kod Incognito sistema svaka se bravica kompjuterski dizajnira kako bi savršeno prionula na odgovarajući zub, čime se maksimizira njezin učinak. Bravice se izlijevaju iz zlata a kompletni set je dizajniran i proizveden isključivo za Vaše zube ne bi li se do zadnjeg detalja ispunila Vaša očekivajna. Žice koje se koriste u terapiji također su produkt najmodrenijeg dijagnostičko terapijskog pristupa, a rade se po narudžbi samo za Vas, za svaku fazu ortodontske terapije posebno. 

Iako je za takav pristup potrebno izdvojiti u svijetu pozamašnu svotu novca, mi smo Vam u Ortoimplantu pripremili nabolji omjer svjetske kvalitete i prihvatljive cijene! 


 

Nevidljiva ortodoncija

 

Doktore Trampuš, da li je ortodoncija danas moguća kod svake odrasle osobe?

Dr. Trampuš: Da, bez iznimke. Tretman traje nešto duže nego kod djece i mladeži i ponekad je otežan postojećim protetskim nadomjestcima ili prijašnjim bolestima zubnog, koštanog i vezivnog tkiva, ali praktično nikad nije nemoguća.


 

Da li se sa svakim ortodontom može razgovarati o ortodonciji za odrasle?

Dr. Trampuš: Moja je procjena da je najviše 20% ortodonata u Hrvatskoj u stanju provesti tretman s odraslima na visokoj razini. Za postizanje optimalnih rezultata troškovi su puno veći, a svaki tretman potrebno je detaljno planirati uz kompjutersku analizu i laboratorijske simulacije. Nerijetko je potrebna i suradnja s oralnim kirurgom, što zahtjeva jako mnogo vremena, iskustva i tehničke opreme. 

Kod krivo postavljenih zubi ortodoncija je prijeko potrebna. Spontano se odmah pri tome pomisli na djecu, s dobro poznatim fiksnim aparatićem. No ortodoncija se jako razvila. ''Pomoću modernog fiksnog aparatića, nepravilni se zubi mogu izravnati u svakoj dobi '', kaže dr. Zdenko Trampuš,DDS. Aparatić čine male pločice od metala ili keramike u boji zubi, a lijepe se na prednje ili stražnje strane zubi. Kao izvor sile koriste se specijalni žičani lukovi koji se stalno iznova zamjenjuju i aktiviraju te se povezuju s pločicama i na taj način dovode zube u zubni luk, odnosno u željeni položaj'', objašnjava dr. Trampuš. 

Već nakon kratkog vremena privikavanja gotovo svi pacijenti mogu s ortodontskim aparatićem govoriti i jesti. No postoji i nedostatak: ako ne prije, onda barem kod smijanja aparatić postaje jasno vidljiv. Stoga dr. Trampuš u ordinaciji Ortoimplanta u Zagrebu nudi i nevidljiva rješenja, kao što je primjerice lingvalna tehnika. Kod ove metode bravice se umjesto na vanjsku stranu učvršćuju na unutarnju stranu zubi. Ovo je malo zahtjevnije od dosad poznate metode zbog manjeg radijusa zubnog luka i stoga iziskuje duže vrijeme rada u kontrolama i više novca. No i jedno i drugo je dobra investicija, jer tada postoji mogućnost da se bravice ne vide ni iz najbliže udaljenosti. ''Usprkos tome pomoću lingvalne tehnike u današnje se vrijeme mogu korigirati apsolutno svi krivi položaji zubi s odličnim rezultatima'', kaže dr. Zdenko Trampuš, koji se prije dosta godina educirao za ortodonciju odraslih. Za manje nepravilnosti, koje se primjerice ograničavaju na sjekutiće, danas se kao alternativa lingvalnoj tehnici nude doduše tanke, transparentne udlage koje se jedva vide kod govora i smijeha. ''Kad jede ili pere zube, pacijent ih može izvaditi iz usta i opet koristiti'' objašnjava dr. Trampuš. Kompjuterski se za svakog pacijenta izrađuje čitava serija udlaga, takozvane ''CLEAR ALIGNER''. Pacijent udlagu nosi dva tjedna i zatim sam izvadi i zamjeni sljedećom. Sve dok se ne postigne planirani i pažljivo postavljeni cilj specijalist u redovnim razmacima kontrolira napredak u liječenju.


 

Ravni zubi u nekoliko tjedana

Druga, udobnija metoda u ortodonciji polazi od ideje shvaćanja potrebe skraćenja trajanja liječenja. Liječenje u prosjeku obično traje dvije godine i posve je svejedno hoće li se pacijent odlučiti za lingvalnu tehniku ili uobičajenu ''labijalnu''. Ova dopunska specijalna metoda sada, međutim, omogućava da se krivi zubi isprave već nakon nekoliko tjedana.''Metoda ima prednost primjene osobito kod onih pacijenta koji privatno ili poslovno imaju puno kontakta s ljudima ili moraju puno govoriti'', kaže dr. Zdenko Trampuš. Ova specijalna metoda počiva na ciljanoj obradi čeljusne kosti i korištenju fenomena ubrzane osteogene pregradnje (accelerated osteogenic orthodontics – AOO). Na svakom zubu oralni kirurg izrezuje u okolnoj kosti mali utor koji tijelo u roku od nekoliko mjeseci samostalno opet remineralizira. No, dok utor ne bude potpuno zaliječen, zubi se pomoću bravica ravnaju u ubrzanom tempu. ''U prva četiri tjedna pomaci su jako vidljivi, a nakon tog vremena napredak se može gotovo svakodnevno promatrati u zrcalu'', kaže dr. Zdenko Trampuš.

I kada se radi o znatno krivim položajima, već nakon tri do šest mjeseci zubi stoje ravno, a fiksni aparatić se uklanja. Budući da se zubno pomicanje odvija znatno brže, potrebno je, naravno, za vrijeme faze zubnog pomicanja u kraćim razmacima posjećivati ortodonta. ''To je nešto što pacijent u pravilu prihvaća'', kaže dr. Trampuš na temelju iskustva proteklih godina. Dr. Zdenko Trampuš ujedno je i prvi koji ovu metodu primjenjuje u Hrvatskoj. Porijeklom je iz Japana i Amerike gdje je specijalisti primjenjuju i dalje razvijaju od 60-ih godina. U biti se ne radi ni o čemu novom i neistraženom, već o provjerenoj tehnici uobičajenoj u svijetu bogatih, prije svega zbog njenog kraćeg trajanja. Osim toga, metoda ima i mnoge druge prednosti. U njih se, na primjer, ubraja i mogućnost da se istim zahvatom ponovno izgradi smanjena koštana struktura i zubno meso. ''Pored toga, moguće je provesti zubno kretanje s manjim djelovanjem sila, nego što je to slučaj pri uobičajenom tretmanu" objašnjava dr. Zdenko Trampuš. Sve ovo štiti parodont i prije svega vrhove zubnih korijenova.


 

Ortodonciju kao granu stomatologije više nije potrebno posebno predstavljati.

U posljednjih 5 - 10 godina doživjela je jak razvoj i na području Hrvatske djelomično zahvaljujući i dr. Zdenku Trampušu,DDS.

Osnova je svake ortodontske terapije pomicanje i kontroliranje pomaka kako zuba tako i čeljusti da bi se svi elementi našli u međusobno idealnim odnosima, bilo estetskim bilo funkcionalnim.

Klasična ortodoncija bilo da se radi o funkcionalnim napravama kod još rastućih pacijenata popularno zvane mobilna ortodoncija ili fiksna ortodoncija metalni ili estetski aparatići, već je duboko ukorijenjena u naš svakodnevni život. Međutim, biološke spoznaje i razvoj tehnologije vode nas u svijet moderne ortodoncije. Osnovoni koncept moderne ortodoncije sastoji se u korištenju sustava koji rade s malim silama, i malim trenjem, te sustava za omogućavanje apsolutne kotrole pomaka zuba. Apsolutna kontrola pomaka zuba do sada je predstavljala jako veliki problem terapeutu no uvođenjem malenih tzv mikro (mini vijak) implantata stvar se promijenila. Riječ je o malim titanskim implantatima koji se zbog svoje veličine mogu postaviti skoro bilo gdje u čeljusti i na taj način uz pomoć njih kontrolirati pomake zuba ili cijelih zubnih lukova u sve tri dimenzije što drastično mijenja dosadašnje terapijske koncepte.

Granični kirurški slučajevi sada to više nisu, a liječnik je u mogućnosti koregirati nedostatke koji su do sad bili teško kontrolirani u terapijskom smislu. Kad se govori o najnovijim ortodontskim sustavima bravica koji rade sa malim silama i niskim trenjem bitno je naglasiti da takvi sustavi omogućuju brže pomake zuba i skraćuju dosad očekivano vrijeme terapije za 1/3 pa i više. Bez obzira da li se radi o sustavu aktivnih samolegirajućih bravica , ili sustavu jako malih bravica STB koje se lijepe s nutarnje strane zuba (sa strane nepca u gornjoj i strane jezikau donjoj čeljusti), pa se još nazivaju i lingvalne bravice, terapije su ugodnije za pacijenta. Lakše se navikavaju na aparatiće a i vrijeme terapije je kraće.

Na primjer, lingvalne bravice, najnoviji sustav koji ćemo vidjeti kod sve više pacijenata ORTOIMPLANT DENTAL SPA koncepta liječenja, zahtijevaju samo nekoliko dana prilagodbe do maximalno tjedan dana i nakon toga rijetko tko uopće može primjetiti da ih imate.


 

Nevidljivi aparatići

Zazirete li od “željeznog osmijeha” i nošenja aparatića? Nevidljivi aparatići za zube potpuna su novost na hrvatskom tržištu, a i šire. Kod ove, tzv. lingvalne metode, bravice se umjesto na vanjsku stranu zubi učvršćuju na unutarnju stranu, a zubi se mogu korigirati u svakoj dobi s odličnim rezultatima. 

«Pacijenti ga najčešće požele zbog njegove socijalne prihvatljivosti. No, njegova prednost nije samo u estetici, već i u načinu djelovanja na nepravilnosti. Bravica s unutarnje strane zuba mnogo efikasnije djeluje na zub nego s vanjske strane. Također, lakše se održava i sam se čisti, jer je dostupniji žlijezdama slinovnicama.» ističe Dr. Zdenko Trampuš, DDS iz zagrebačke zdravstvene ustanove Dental studio T. Dr.Zdenko Trampuš jedini u Hrvatskoj prakticira lingvalnu metodu, ali i tzv. AOO metodu, koja omogućuje da se nepravilni zubi isprave već nakon nekoliko tjedana. Metoda je osobito atraktivna za one koji privatno ili poslovno imaju mnogo kontakta s ljudima ili moraju puno govoriti. 

Nevidljivi aparatići razvili su se sedamdesetih godina u Kaliforniji, kad se stanovitom dr. Cravenu Kurzu obratila Playboyeva zečica za rješenje koje bi joj omogućilo daljnji rad kao modelu....Danas je tzv. lingvalna metoda prerasla u priznatu tehniku koja naročito privlači ljude istančanijeg smisla za estetiku. Pacijenti širom svijeta oduševljeni su što se mogu nesmetano smijati, funkcionirati u poslu i imati predivan osmijeh nakon terapije. Ipak, mnogi stomatolozi je ne prakticiraju jer njezino savladavanje zahtijeva mnogo vremena i truda. Ostali tehnološki hitovi u ortodonciji kao što su kortikotomija (rezanje kosti odraslih pacijenata kako bi se terapija ubrzala čak 3 do 4 puta ili tzv. AOO metoda - omogućuje da se nepravilni zubi isprave već nakon nekoliko tjedana, osobito je atraktivna za npr. menadžere....), upotreba minivijaka, metoda „social six“ (estetski tretman prednjih zuba lingvalnim bravicama)..daju ortodontu priliku da kvalitetno izvede kontrolirane i precizne pomake zubi u svim željenim smjerovima! Imperativ svih metoda je kratko vrijeme terapije i društveno podnošljivi ortodontski aparatići, jer ravni zubi nisu estetski hit nego važan dio zdravlja cjelokupnog organizma i njegovog normalnog funkcioniranja u okolini. 

Vlasnik zdravstvene ustanove Ortoimplant iz Zagreba dr. Zdenko Trampuš predstavio je potpuno novu dimenziju stomatologije u kojoj posjet stomatologu uz pomoć napredne tehnologije napokon postaje ugodno i bezbolno iskustvo, jedinstveni koncept liječenja -DENTAL SPA! 

Dr. Zdenko Trampuš, DDS 

 

endodoncija

Vjerojatno vas na spomen vađenja korijena zuba prođu neugodni trnci.

Mi u Ortoimplant stomatološkoj klinici u Zagrebu smatramo da se zubobolja ne rješava vađenjem zuba, nego ga liječimo endodontskom terapijom, kojom zub zadržava svoju funkcionalnost i više ne uzrokuje zubobolju. Kanal korijena zuba dezinficira se bioozonom, koji opskrbljuje tkivo kisikom, što omogućuje brže i lakše liječenje. Naši stručnjaci koriste i moderan 3D uređaj za endodonciju -tzv. Down Pack, koji omogućava punjenje svih kanala koje klasičnom metodom ne postižemo.

 

estetska stomatologija

Osmijeh je jedna od prvih stvari koje će ljudi na vama primijetiti. Lijep osmijeh pozitivno utječe na vaše samopouzdanje i otvorenost prema drugima. 

Mi u Ortoimplantu pomoću najsuvremenijih metoda i materijala otklanjamo i najmanje nesavršenosti. Zahvaljujući ZOOM! tehnologiji izbjeljivanja zubi, vaši zubi u samo jednom posjetu bit će prirodno izbijeljeni, a caklina i zubno meso zaštićeni. Ovaj postupak potpuno je bezbolan, a vi ćete izaći s najvećim i najpoželjnijim osmijehom na svijetu.

 

Estetska stomatologija

 

"Često se nepravedno smatra kozmetičkim zahvatom u ustima. Ona je, naime, mnogo više", kaže dr. Zdenko Trampuš, DDS. Estetska stomatologija je umjetnost, kojoj je konačni cilj prirodna harmonija žvačnog sustava, zubi i zubnog mesa, a kako bi se na savršenom medicinskom nivou sve to postiglo, stomatolozi se moraju stalno usavršavati. Tako je renomiranom stomatološkom timu koncept Ortoimplant Dental Spa iz Zagreba, čiji je vlasnik dr. Zdenko Trampuš DDS, dostupno sve od estetskih zahvata preko kompletnih rekonstrukcija, funkcijske terapije, implantoloških i kirurških zahvata do ortodoncije. Ljudi iz cijele Hrvatske dolaze s vrlo kompleksnim problemima kako bi se ponovno mogli zadovoljno nasmijati.

 

 

Mladenački šarm

Želja za mladenačkim i dinamičnim šarmom u velikoj se mjeri ne može ispuniti samo savršeno oblikovanim zubima. Jer, oni će svoju istinsku ljepotu razviti samo onda, ako i lice djeluje svježe i mladenački. Za skladnu ukupnu sliku potrebna je suradnja zubne estetike i estetske plastične kirurgije. Estetska plastična kirurgija nudi cijelu paletu mogućnosti da se licu povrati mladenački šarm, što znači da se biološki sat takoreći vraća natrag za određeni vremenski period. Hoće li se pritom raditi o liftingu čela i obrva, samo o uklanjanju bora ili faceliftingu, te koja će metoda donijeti optimalan uspjeh različito je od pacijenta do pacijenta. Često je međutim potrebno kombinirati pojedine postupke kako bi se postigao optimum, a to bezuvjetno spada u domenu funkcijske stomatologije. ''Opširna analiza cijelog lica, uključujući strukturu kože i tkiva, neizostavna je'', kaže dr. Zdenko Trampuš, specijalist za implantološku kirurgiju zubi u Ortoimplantu, jednom od vodećih mjesta u Zagrebu kada je riječ o funkcijskoj stomatologiji. "Ono što razlikuje lice koje stari od mladog lica nisu samo bore na koži, već i proporcije lica koje odlikuju stvarnu starosnu dob. Mladenačko lice je kraće, šire, puno, povijeno i romboidno. S godinama postaje dulje i pliće. Lice se sužava, postaje prazno, oblik postaje više četvrtast'', objašnjava dr.Trampuš temeljno na iskustvu u području proučavanja anatomije lica koje traje već desetljećima. Samo netko tko se niz godina bavi različitim anatomijama, strukturama kože i tkiva i s tim u skladu značajkama mladenačkog lica žene i lica žene i muškarca koje stari, samo netko tko si je postavio savršenstvo kao cilj, pravi je stručnjak u svom poslu. Proces starenja najčešće započinje u gornjoj trećini lica, dakle u području između početka rasta kose pa sve do očiju. Na čelu se pokazuju prve bore, luk s obrvama počinje se lagano spuštati i nastaje umorni i/ili žalosni izraz lica. Kao sljedeće znaci vremena pokazuju se u srednjem području lica. I obrazi se počinju spuštati, a oko usnog i nosnog područja nastaju izražene bore. Konačno se spuštaju i uglovi usana, usne postaju tanke i naborane, lice djeluje oštro i napeto. Estetski savršeni zubi u ovom slučaju djeluju neprirodno, gotovo kao maska. Laik teško može shvatiti koji dio lica je uglavnom odgovoran za dojam starenja i koji bi estetsko-kirurški zahvat povratio mladenačku dinamiku. ''Upravo je taj dio zadatka estetsko-plastične kirurgije kao struke i kirurga samog da analizira lice i preporuči ispravan zahvat, a kod određenih indikacija i kombinaciju više zahvata''. Tu se ubrajaju i preporuke u pogledu zubne estetike dr. Trampuša: ''U suradnji s estetskom zubnom medicinom postiže se savršen rezultat, što će pacijent uočiti ne samo prilikom pogleda u ogledalo, već i iz prvih pozitivnih reakcija svoje okoline''. Zato i ne začuđuje činjenica da dr. Glumičić usko surađuje s renomiranom hrvatskom privatnom stomatološkom klinikom ORTOIMPLANT.

 

 

Specijalisti za estetsku stomatologiju

Danas bi svatko želio lijepe plombe ili krunice u boji zuba. No oni koji se obrate specijalistima za estetsku stomatologiju žele više. Žele estetiku i savršenstvo, visokovrijedna i dugotrajna rješenja na najvišoj razini stomatologije.
''Taj zahtjev od nas traži stručnu kompetenciju, urođeno umijeće i osjećaj, ali i mnogo iskustva, utrošenog vremena i prije svega neprekidno daljnje usavršavanje'', objašnjava dr.Trampuš. To se odnosi kako na analizu, savjetovanja o profilaksi, uljepšavanje zubnog mesa i ugradnju implantata, tako i na visokovrijedne, potpuno prirodne rekonstrukcija, kao što su krune, keramičke ljuskice ili inlayi (lijevane plombe). "Rezultat je blistav osmijeh koji jamči novu kvalitetu života'', kaže dr. Trampuš. Danas za sve teške probleme, kao primjerice dugačke zubne vratove, vidljive rubove kruna ili krvarenje zubnog mesa i promjene boje zuba, postoje optimalna rješenja. ''Nadograđena supstanca zuba izgleda, a tako i funkcionira, kao da se radi o neoštećenoj vlastitoj, a u krajnjoj instanci to je upravo ono što čini estetiku'', dopunjava dr. Trampuš.
Da bi se postiglo njezino savršenstvo, jedna od najvažnijih pretpostavki je suradnja s odličnim zubnim tehničarima. Zubni tehničari zaposleni u laboratoriju Ortoimplanta slove kao ''vrhunski dizajneri'' zubne tehnike, stalno su na licu mjesta i aktivno se uključuju već u fazi planiranja. Oni također sami razgovaraju s pacijentima o njihovim željama kao i mogućim rješenjima. Nakon toga rade se oblik, boja i struktura gornje površine zuba, prije no što se u brojnim pojedinačnim koracima zgotovi novi zub i završno cementira u usta.

''Ovo je vrlo skupo, zahtjeva od pacijenta odgovarajuće pridržavanje uputa i njegovu suradnju tijekom trajanja postupka i kasnije njege'', naglašava specijalist. Redovita kontrola i profesionalno čišćenje zubi ubrajaju se u obavezni program, također i za sve pacijente koji dolaze izdaleka, jer jedino tako estetski specijalist može jamčiti dugotrajnost svojih zubnih umjetničkih djela.

 

sedacija u stomatologiji

Potencirana analgosedacija

Dok vi sanjate, mi radimo na Vašem osmijehu - U većini slučajeva, odustajemo od posjeta stomatologu zbog straha.

 

Posjet stomatologu zaista može biti ugodno iskustvo lišeno bilo kakve neugode i pomisli na strah i bol jer se primjenom sedacije ostvaruje veća sigurnost i udobnost pacijenta, smanjuje se broj posjeta stomatologu, a stomatološkom timu omogućena je učinkovitija realizacija zahvata uz viši stupanj kvalitete.

Za mnoge je posjet stomatologu neugodno iskustvo koje se nastoji pod svaku cijenu izbjeći. Upravo zato su stomatolozi usredotočeni na osnovni uzrok nelagode i načine smanjenja njezina intenziteta. U stomatologiji se postupci otklanjanja boli uglavnom oslanjaju na primjenu lokalne anestezije. 

Strah od boli ili bol od straha, teško je razlučiti... Nikako ne smijemo zaboraviti na strah koji obično dolazi kao predznak boli. Ponekad se pojavljuje i onda kada bol ne postoji, a ponekad manje bolan podražaj doživljavamo kao izrazito bolan. 

Strah se može prepoznati po mnoštvu značajki kao što su povećani broj otkucaja srca u minuti, povišeni tlak, drhtanje, osjećaj nelagode i uznemirenost. Varira od osobe do osobe, no u velikom broju slučajeva upravo je on razlog zbog kojeg odustajemo od posjeta stomatologu. Psiholozi se slažu da traumatična iskustva koja djeca dožive tijekom djetinjstva znatno utječu na njihove osjećaje i ponašanje u kasnijoj životnoj dobi. U stomatologiji je to posebno izraženo, stoga treba biti posebno pažljiv kako bi se izbjeglo bolno iskustvo, a time i strahovi koji dovode do izbjegavanja stomatologa. 

Odustnost straha i svih popratnih emocija postižemo upotrebom lijekova, a takvo stanje naziva se sedacija. Minimalna sedacija podrazumijeva minimalno smanjenu razinu svijesti izazvanu lijekovima koji ne utječu na pacijentovu sposobnost neovisnog i svjesnog disanja. Zadržan je normalan osjet dodira i mogućnost razgovora tijekom zahvata. Moguće su smetnje ravnoteže, a rad srca i pluća se ne remeti. Nema neželjenog gubitka svijesti, dok osjećaj pospanosti nestaje vrlo brzo, dvadesetak minuta nakon zahvata. 

Umjerena sedacija primjenjuje se pri težim i dugotrajnijim zahvatima. Lijekovima koji se daju intravenoznim putem mijenja se razina svijesti. Pacijent je u stanju pospanosti, teže razgovara, ali odgovara na verbalne i taktilne poruke stomatologa i pritom ne osjeća paniku ni strah. Samostalno diše, te je održana normalna funkcija srca. Ne mora se sjećati zahvata i nema neugodan osjećaj posjeta stomatologu.


 

Sedacija ili drugim
riječima – najbolji način kako
prespavati bol.

Sedacija je, dakle, stanje smanjene svjesnosti koje se postiže davanjem određenih lijekova koji djeluju na središnji živčani sustav i potpuno je kontrolirano od anesteziologa. Primjenjuje se kod većih i težih stomatoloških zahvata koji traju dulje od dvadeset minuta. Najčešće kada je riječ o radikalnijim i bolonijim zahvatima, posebno implantološkim i drugim kirurškim zahvatima kod kojih pacijent treba biti miran. Metode sedacije koje se koriste u stomatologiji jesu: inhalacijska, oralna i intravenozna. Sedacija se posebno preporučuje kod pacijenata koji pokazuju izrazit strah, čak i kod manjih strahova. 

Zaboravite bol, sanjajte na zubarskom stolcu. Prije samoga stomatološkog zahvata nužno je da pacijent koji želi zahvat uz primjenu sedacije popuni upitnik kojim se utvrđuje njegovo zdravstveno stanje. Ako pacijent zadovoljava sve potrebne kriterije, omogućuje mu se primjena sedacije. 

Svojim potpisom pacijent potvrđuje da pristaje na stomatološki zahvat i primjenu sedacije tijekom zahvata. Nakon zahvata pacijent ostaje u stomatološkoj poliklinici dvadesetak minuta i obvezan je imati pratnju prilikom izlaska iz poliklinike. 

 

ozonoterapija

Stomatološka klinika "Ortoimplant Dental Spa" u stomatološkim zahvatima koristi terapiju ozonom već punih sedam godina 
Ozonoterapija ili terapija ozonom, visoko aktivnim oblikom čistog kisika, prirodna je terapija koja se sve češće koristi u medicini i stomatologiji u svrhu regeneracije oštećenih tkiva i ubrzanja njihova cijeljenja. Budući da svako oštećeno tkivo pokazuje slabu zasićenost kisikom, nakon aplikacije ozona stanice asimiliraju kisik, element od vitalne važnosti za njihovo obnavljanje, i vraćaju se u primarno stanje zdravlja i ravnoteže. Terapija ozonom odstranjuje toksine iz organizma, smanjuje upalu, regulira ph tkiva i aktivira cirkulaciju u oštećenom području - odnosno, omogućuje tijelu da iscijeli samo sebe. 

Osim što se radi o učinkovitoj, radi se i o potpuno bezbolnoj i sigurnoj terapiji za pacijente koji se žele što prije, nakon stomatološkog zahvata, vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima - bez neugode i uz potpuno odsustvo boli, a Ortoimplant Dental Spa se može podičiti kako svojim pacijentima tu uslugu pruža već punih sedam godina. 

„Kao jedna od prvih stomatoloških ordinacija u Hrvatskoj koja je uvela korištenje ozona u stomatološku terapiju, svakodnevno svjedočimo bržem, prema nekim procjenama do čak osam puta bržem, oporavku pacijenata, potom odsustvu boli, ali i izostanku infekcija. Ozonom, osim kod endodoncije i implantologije, djelujemo i na herpes, afte i mikoze sluznice, a omogućuje nam da se njime stanice direktno nahrane kisikom, čak i one stanice koje se nalaze na dubini od desetak centimetara u tkivu do kojih je moguće doprijeti velikim sondama.“- kaže dr. Zdenko Trampuš, DDS, tvorac Ortoimplant Dental Spa koncepta.


 

Ozonoterapija otkrivena 
u Njemačkom sredinom 19. stoljeća

Otac ozonoterapije, njemački kemičar Christian Friedrich Schönbein nije niti slutio do kakvog je senzacionalnog otkrića došao 1840. kada je na Sveučilištu u Baselu (Švicarska) otkrio plin neobično svježeg mirisa i nazvao ga ozonom - riječju grčkog korijena koja označava miris ili svježi zrak. Na njegovo su se otkriće nastavila sva daljnja istraživanja djelovanja ozona, koja se u moderno vrijeme provode uglavnom u Europi i Americi, a osnivaju se i profesionalna medicinska ozonoterapijska udruženja diljem svijeta s krovnim udruženjem - International Scientific Committee on Ozonotherapy (ISCO3 ili Internacionalnim znanstvenim udruženjem za ozonoterapiju), kako bi se znanstveno ustvrdili i standardizirali principi korištenja ove učinkovite terapije.


 

Kako djeluje ozonoterapija?

Ozonoterapija aktivira imunitet kod infektivnih bolesti, povećava opskrbljenost stanice kisikom, povećava protok krvi u tkivima, djeluje na otpuštanje staničnih faktora rasta i stimulira regeneraciju oštećenih tkiva te dramatično smanjuje ili čak potpuno eliminira bol djelujući na receptore boli. Znanstvena istraživanja dokazala su djelovanje kod stomatoloških zahvata i cistitisa, kroničnog hepatitisa, infekcije herpesa, kod dijabetesa i makularne degeneracije.

 

 

Što je to medicinski ozon?

Kisik je atom koji ima manjak elektrona što znači da je kao atom vrlo nestabilan i kao takav se ne može samostalno nalaziti u prirodi te uglavnom formira stabilnu molekulu O2 – molekulu kisika koja se nalazi u našoj atmosferi. No osim kao O2, određeni se broj atoma kisika u prirodi spoji u molekulu O3 - molekulu ozona, koja sadrži tri atoma kisika i služi kao moćni biološki stimulans. 

Jednako kao što nastaje u prirodi, medicinski ozon nastaje prolaskom kisika kroz uređaj BIOZON u čijoj sondi, zbog djelovanja elektromagnetskog polja visoke frekvencije, dolazi do razdvajanja kisika na atome i u konačnici do stvaranja smjese kisika i ozona koja se koristi u terapijske svrhe.


 

Korištenje ozonoterapije u stomatologiji

Iako se ozonoterapija već dugo uspješno koristi i u kozmetičke svrhe, kako bi dospjela i u stomatološke ordinacije nužno je bilo njenu primjenu potkrijepiti znanstvenim dokazima o djelovanju te odrediti visoke standarde njene primjenjivosti kao suportivne terapije kod brojnih konvencionalnih stomatoloških terapija kod kojih pokazuje velike prednosti: 

Profilaksa i liječenje dentalnih karijesa 
- Liječenje sluznice – afti, herpesa (zoster i labijalni herpes), gljivičnih infekcija
- Parodontološko liječenje 
- U endodonciji za dezinfekciju korijenskog kanala 
- Izbjeljivanje zuba i zubnih ispuna 
- U oralnoj kirurgiji nakon ekstrakcije zuba i za ispiranje tijekom kirurškog zahvata 
- Liječenje halitoze (neugodnog zadaha)
- U implantologiji za liječenje i profilaksu periimplantitisa 
- Terapija oštećenih mekih tkiva (terapija zračenjem, dekubitus nastao od proteza) 
- Terapija rana koje sporo zacjeljuju, inficiranih rana i upalnih procesa 
- Smanjuje upotrebu anestetika i bol nakon stomatološkog zahvata 
- Uništava 99% bakterija u karijesu
- Terapija karijesa i kao predtretman pečaćenju fistura u dječjoj dentalnoj medicini


 

Biološka aktivnost ozona

Nekoliko je dobro istraženih djelovanja ozona na ljudsko tijelo, u prvom redu to su: imunostimulirajuće djelovanje, analgetsko, detoksicirajuće, antimikrobno i regeneracijsko djelovanje. Putem aktivacije metabolizma ugljikohidrata, proteina i lipida, povećavajući broj ribosoma i mitohondrija u stanicama, ozon dovodi do regeneracija tkiva i organa. 

Antimikrobno djelovanje ozona je selektivno i ograničeno isključivo na stanice mikroba te iznimno efektivno kod bakterija rezistentnih na antibiotike. Visoka koncentracija ozona ubija bakterije vrlo brzo što ozon čini vrlo učinkovitim baktericidnim sredstvom za sve vrste patogenih mikroorganizama - bakterija, gljivica, virusa i parazita. Za usporedbu, samo jedna molekula ozona odgovara 3000-10 000 molekula klora i ubija patogene organizme čak 3500 brže. Studije su otkrile da ozonu treba samo 10 sekundi da uništi čak 99% bakterija, virusa i gljivica u tkivima. 

Ozon djeluje i na stanični i humoralni imunitet budući da stimulira proliferanciju imunokompetitivnih stanica i sintezu imunoglobulina te aktivira funkciju makrofaga i povećava osjetljivost mikroorganizama na fagocitozu. Kao odgovor na terapiju kisikom, naš imunosni sistem stvara citokine, prijenosnike informacija, koji kaskadno aktiviraju sve ostale imunosne reakcije i dovode tako do ojačavanja imunološkog odgovora.


 

Kod kojih stanja 
ozonoterapija nije preporučena?

Iako je korištenje ozona sigurna terapija, ipak ga liječnici savjetuju izbjegavati kod trudnoće, favizma, hipertireoze, teških anemija, miastenije gravis, akutne intoksikacije alkoholom, infarkta, krvarenja iz organa ili alergije na ozon. Budući da je u stomatologiji upotreba ozona usmjerena isključivo na manje područje i vrlo kratko vrijeme tretiranja, nuspojave i kontraindikacije su doista svedene na minimum.


 

Ortoimplant Dental Spa

Zakoračite u Ortoimplant Dental Spa i podarite sebi novi osmijeh jer Ortoimplant Dental Spa jedini nudi stomatološko rekonstruktivno-rehabilitacijske usluge poduprte medical SPA terapijama, ozonoterapijama, NiTe 50G magnetoterapijama, limfnim drenažama, masažama žvačne muskulature glave i vrata. Sve to na istom mjestu, pod vodstvom dr. Zdenka Trampuša, DDS, prvog hrvatskog stomatologa počasnog primljenog u najstarije svjetsko stomatološko udruženje International Collegue of Dentristry, a zbog doprinosa struci u regiji.

 

profilaksa

PROFILAKSA 
prevencija zubnih oštećenja

Muče Vas karijes ili
krvarenje iz zubnog mesa?

Moderna individualna profilaksa obavljena kod stomatologa osigurava da do toga uopće ne dođe. ''Nadležne su dentalne higijeničarke i asistentice koje redovnim kontrolama profesionalno počiste zubni kamenac, uklone pigmentacije, te ispoliraju zube specijalnim pastama za poliranje. Osim toga svaki pacijent dobiva koncept za kućnu njegu izrađen prema njegovim individualnim rizičnim faktorima. Ovo zahtijeva vrijeme i, naravno, suradnju pacijenta, no sve se to isplati", govori dr. Zdenko Trampuš. Profesionalnom njegom zubi ne samo da možemo vlastite zube cijeli život održati zdravima i lijepima, već i dugoročno osigurati uspjeh u liječenju zubi i zubnog mesa. Profilaksa je zato za dr. Trampuša neizostavan preduvjet svakog koncepta liječenja. ''Nema smisla raditi bilo kakve zahvate u ustima ukoliko su prisutne bilo kakve upale zubnog mesa. Dakle, ponajprije treba ukloniti uzrok takvog oboljenja, imati ga pod kontrolom, pa se tek onda upustiti u sanaciju zubi", misli dr. Trampuš. U ordinaciji dr. Trampuša zaposlene su profesionalne dentalne higijeničarke koje se o njegovim pacijentima brinu na najvišoj razini. ''Naši novi pacijenti osjećaju veliko nezadovoljno izgledom svojih zubi i zubnog mesa te dolaze s namjerom izbjeljivanja zubi, međutim nakon profesionalnog čišćenja i poliranja njihovi zubi zabljesnu, a zubno meso se u kratkom roku oporavi te postaje zdravije'', govori dr. Zdenko Trampuš.

 

 

Lijepi i zdravi zubi za cijeli život!

 

 

 Profilaksa to omogućuje, a aktualne studije potvrđuju da se individualnim mjerama njege može spriječiti najveći broj karijesa i upala zubnog mesa. Pritom je važno redovito i profesionalno čišćenje zubi. U ordinaciji dr. Trampuša čini to profesionalno educirana zubna higijeničarka, a u tu svrhu koristi ultrazvuk i ručne instrumente.

Ivana Trampuš
profesionalna zubna higijeničarka

 

funkcijska stomatologija

 

stomatološkoj klinici Ortoimplant Dental Spa poseban pristup uključuje stvaranje i proučavanje odnosa zubi i njihova utjecaja na zdravlje u cjelini. Posebna pozornost pridaje se cjelovitim dijagnozama kako bi se obnovila ravnoteža cijelog organizma.

 

Ljudski zubi i ljudsko zubalo nemaju samo zadatak usitnjavati hranu. Zubalo štoviše kod brojnih duševnih stanja igra značajnu ulogu. Kada se čovjek nečemu raduje i smije, pokazuje zube. Onaj tko nema ili ima loše zube, često se ne može više srdačno smijati. 

Također i duševni problemi ili teškoće u višestrukoj su vezi sa zubalom i procesom žvakanja. Ovo je vidljivo i iz mnogih izraza i poslovica: Prežvakavati probleme. Progristi si put kroz teškoće. Kad si u nevolji stisni zube. Od bijesa se škrguće zubima. A kakav je upravo zagriz kod većine ljudi, a da toga uopće nisu svjesni. Nepodesne navike pri zagrizu mogu – jednako kao i škrgutanje zubima – dovesti do teških oštećenja zubala i konačno do gubitka pojedinog ili više zuba.


 

Kako prepoznati, da li sami
kod duševnih i tjelesnih napora izvodite
takve pokrete pri zagrizu, koji su eventualno
već uzrokovali oštećenja?

Nije rijetkost da se kao prvi znak stresom ili duševnim tegobama uvjetovanog preopterećenje zubala pojave glavobolje u predjelu sljepoočnica, bilo da su prisutne već ujutro ili se tijekom dana mogu pojačati odnosno pojaviti se predvečer.

Ako primijetite bilo što od gore navedenog, trebali biste se o tome posavjetovati sa stomatologom Dr. Zdenkom Trampušem DDS, jednim od utemeljitelja prve Hrvatske Naučne radne grupe za funkcijsku terapiju čeljusnog zgloba. Prije nego što to učinite, možete jednim malim «trikom» sami ustanoviti da li preopterećujete svoje zube. Pričvrstite na radnom mjestu, u autu ispod retrovizora i kod kuće, na različitim mjestima, na kojima intenzivno radite, bijele kartone veličine poštanske dopisnice sa crvenom točkom ili crvenim križem na sebi. Uvijek kada slučajno tijekom rada pogledate u ove markacije pitajte se: «Što upravo radim sa zubima, jezikom i usnama?» Normalno je da se pritom vaši gornji i donji zubi ne dodiruju, da vam jezik nije negdje pritisnut na zube, već da opušteno leži s vrhom iza donjih zuba i da usne nisu zgnječene ili usisane među zubima. 

Sve što odstupa od ovog normalnog stanja, oštećuje vaše zube. Rezultat vašeg promatranja trebali biste prilikom sljedećeg posjeta priopćiti vašem stomatologu. Do opasnih opterećenja vaših zuba može doći i u snu. Na to također upućuju glavobolje ili bolovi u licu prilikom buđenja. Ako češće primijetite ove pojave, trebali biste što je prije moguće potražiti svog stomatologa. I u ovom slučaju napravite nekoliko dana prije posjete liječniku gore opisani pokus sa crvenom točkom. Tako ćete liječniku olakšati otkrivanje vaših smetnji i pronalaženje mogućih načina pomoći.

LABORATORIJ

Naš zubotehnički laboratorij jedini je funkcijski certificirani zubotehnički laboratorij u Hrvatskoj, koji u svakidašnjoj praksi primjenjuje tehnološki napredne trendove. Zubni tehničari u stalnom su kontaktu s doktorima i pacijentima te su uvijek prisutni u procesu planiranja, kako bi saznali što više informacija o pacijentu i njegovim željama.

 
  • Ortoimplant Facebook
  • Ortoimplant Instagram