zubni implantati
Nadomjestak za zube kojih nema

 


Zahvaljujući ambiciji i stalnom usavršavanju u zemlji neograničenih mogućnosti stomatolog iz Zagreba uvijek je u tijeku s najnovijim trendovima. Tako se dr. Trampuš kod milimetarski preciznog plasiranja implantata više ne oslanja samo na rendgenske slike, već koristi i novi 3D kompjutorski program koji mu za vrijeme malog zahvata egzaktno pokazuje položaj implantata i instrumenata. ''Jer, zubi su po prirodi stvari dimenzionirani na mikrometarsku točnost'', objašnjava dr. Trampuš. Kod žvakanja zubi zahvaćaju na donjoj i gornjoj čeljusti precizno jedni u druge poput kotačića u satnom mehanizmu. Kako bi kasnije zubni nadomjestak funkcionirao s istom preciznošću, položaj zubnog implantata mora biti precizan i točno odgovarati. Općenito se može reći da je optimalna priprema implantata najvažniji čimbenik za uspjeh terapije. To osobito vrijedi za zubno meso. ''Najveći broj pacijenata pokazuje barem male simptome parodontoze'', kaže dr. Trampuš. Parondotoza u naprednom stupnju uzrokuje ispadanje zubi. Glavna područja prakse – implantologija i parodontologija – u SAD-u dva neodvojiva studijska predmeta – zahvaćaju stoga u mnogim konceptima liječenja jedan u drugi. Dopuna redovite higijene profesionalnom profilaksom osigurava trajnost implantata.

Tek na kraju procesa rezultat je vidljiv u obliku zubnog nadomjeska. To je individualno uz pomoć zubnog tehničara dogotovljena zubna kruna. Ako je zubni liječnik prethodno optimalno odradio svoj dio posla, velike su šanse da će pacijent cijeli život moći snažno i slobodno gristi bez straha.

Jesu li implantati rješenje za svakoga?

Iskusan implantolog može danas gotovo kod svake odrasle osobe postaviti implantat. Postoji samo mali broj kontraindikacija. One su ograničene na teška opća oboljenja. ''Temelj uspješne implantacije uvijek mora biti apsolutno točna dijagnostika i njoj prilagođena terapija. Na taj se način danas gotovo u potpunosti mogu izbjeći neuspjesi u implantologiji'', kaže dr.Zdenko Trampuš, voditelj certificiranog Centra kvalitetne implantologije u privatnoj stomatološkoj klinici u Zagrebu. Čak i loša konstelacija kostiju danas ne mora biti faktor rizika u pogledu dugotrajnog uspjeha. ''Ako je čeljusna kost uslijed dugotrajne zubne praznine postala vrlo tanka, ona se može nadograditi pomoću različitih metoda'', kaže liječnik specijalist. Materijal za nadogradnju laganim se zahvatom postavlja na kost i pokriva zaštitnom membranom. U roku od nekoliko mjeseci procesima pregradnje nastaje opteretiva supstanca kosti, a time i stabilno ležište za implantat. Najčešće je moguće jednim zahvatom izvesti nadogradnju kosti i implantaciju. Samo u izuzetnim slučajevima situacija je takva da prvo u potpunosti mora zacijeliti kost, a tek onda stomatolog u drugom zahvatu izvodi ugradnju implantata. 
 

Jesu li implantati trend budućnosti?

''To je nekada bilo tako. A u međuvremenu budućnost je počela'', misli dr. Zdenko Trampuš. Sve je manje pacijenata koji se zadovoljavaju kompromisima. Za aktivnog, modernog čovjeka praktično je nezamisliva proteza koja se vadi iz usta, a čvrsti most nije uvijek moguće izvesti. Često je rupa prevelika i/ili na stražnjem kraju zubnog niza nedostaje potporni zub koji je potreban za učvršćivanje klasičnog mosta. Ako zubi, koji služe kao potporanj ili nosači, ima u dostatnom broju, moraju se također izbrusiti kako bi se most mogao učvrstiti. ''Kod implantata to je suvišno", objašnjava dr. Trampuš.

 

Začuđujuće jednostavan princip implantata

Na mjestu gdje je nekada postojao prirodni zub u čeljust se usađuje implantat poput zatika. Postupno srasta s kosti i nakon oseointegracije, koja traje 3 - 4 mjeseca, mogu se na njemu čvrsto usidriti pojedini zubi ili mostovi.

  • Ortoimplant Facebook
  • Ortoimplant Instagram